Wie is de kerstmug?

Wie en wat is de kerstmug?

Misschien heb je het al gemerkt, toch nog een muggenbult in december. Niet wat je gewend bent maar toch is het zo, de mug is nog niet verdwenen uit ons land. Is dat even balen! Maar wat is er precies aan de hand?

 

De wintermug

We zitten bijna aan het einde van 2019 en toch wilt de mug nog niet op vakantie na de zomer. De wintermug wilt maar niet verdwijnen, hoe kan het toch dat deze kerstmug toch nog even blijft? Deze kerstmug staat ook wel bekend als de molestusmug (culex pipiens). Bioloog Arnold van Vliet, bioloog van de Wageningen Universiteit en de man achter de muggenradar, vertelt dat het plausibel is dat deze mug de nachtrust verstoord. ‘’De gewone huissteekmug gaat vanaf oktober in winterrust. Die beestjes worden steeds slomer en gaan niet meer actief op zoek naar bloed. Terwijl de molestus-mug onder gunstige omstandigheden actief blijft en dus overlast blijft veroorzaken”, verkondigt van Vliet aan EditieNL.

 

Gunstige omstandigheden voor de wintermug

Maar wat zijn dan die ‘gunstige omstandigheden’? Volgens van Vliet betreft het de hogere temperaturen in de wintermaanden. ‘’De laatste jaren zien we steeds vaker dat mensen in de winter nog last hebben van muggen binnenshuis. We vermoeden dat dit type mug bij warmere temperaturen actiever is, vandaar dat de molestus op zulke grote schaal in december en januari voorkomt.’’

 

Waar zit hij verstopt?

De Kerstmug, het broertje van de normale huissteekmug is er dus nog. Vooral in dichtbebouwde omgevingen komt de mug voor, zegt van Vliet. ‘’Het beestje broedt ondergronds, vaak onder meer in kruipruimtes.’’ De molestus-mug, die aggresiever is dan de huissteekmug, kan het westnijlvirus overdagen. Dit gevaarlijke virus, dat door vogels wordt meegenomen en door muggen kan worden overgebracht op de mens, is gelukkig nog niet in ons land opgedoken.

Ben je nou benieuwd wat je thuis kan doen om muggen tegen te gaan?